Bestuursakkoord
De partijen CDE-Vlim.be en N-VA kiezen ervoor om samen te werken voor onze gemeente voor de volgende zes jaar. Zij zullen tijdens de volgende bestuursperiode de gemeente collegiaal besturen en in overleg en respect beslissingen nemen.
Uitgangspunt
Gelet op de ambitie om op langere termijn te denken en om aan stabiliteit te werken, zullen we ons baseren op de plannen die reeds goedgekeurd zijn door de gemeenteraad. Waar nodig doen we wel enkele accentverschuivingen.
We spreken hierbij over de volgende plannen Visie 2340
Visie op verenigingen
Visie op onderwijs
Visie op zorg
Visie op patrimonium
Mobiliteitsplan
Speelweefselplan
Kerkenbeleidsplan
Hemelwaterplan
Armoedeplan
Plan duurzame kernen
Met de nadruk op het niet verzwaren van de financiële last voor de gemeente, werken we volgende lopende dossiers verder uit, startende van wat al op tafel ligt:
- Nieuwbouw GIBLO
- Ontsluiting kanaalzone (met aandacht voor verkeerslichten en ontrading sluipwegen)
- Het dienstverleningscentrum
- Aanpak vernieuwing straten
Financiën
De uitgaven zullen worden afgestemd op de inkomsten en niet omgekeerd. Goede ideeën worden niet geschrapt, maar aangepast of ingepland op een moment dat de financiën wel beschikbaar zijn.
Het uitgangspunt daarbij is dat de onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting gelijk blijven.
Omdat we een voorbeeldfunctie willen stellen, besparen we op het politieke systeem en beslissen we om de raadscommissies te verkleinen. Wel zorgen we ervoor dat elke verkozen fractie daarbij vertegenwoordigd is.
Op te nemen acties in het meerjarenplan
We gaan samen voor een veilig en duurzaam Beerse en Vlimmeren, waarin we oog hebben voor elke doelgroep en waar we de best mogelijke zorg en diensten verlenen en dit in een gezond klimaat voor ondernemers.
Daartoe willen we de volgende accenten leggen:
I Veiligheid en duurzaamheid
- In schoolomgevingen richten we meer fietsstraten in.
- Via een participatietraject willen we, met behoud van de functie als parking, de herinrichting van het Kerkplein onderzoeken in functie van veiligheid met meer groen, speelmogelijkheden (volgens het speelweefselplan) en mogelijks een kiosk. Ook het kruispunt van de Lindenlaan wordt mee aangepakt.
- We voorzien een schoolveilige inrichting van de Karel Van Nyenlaan.
- We voorzien meer positieve sensibiliseringsborden voor het correct toepassen van de snelheid.
- We installeren een systeem van burenbemiddeling om escalatie naar politie en gerecht te voorkomen.
- Zwerfvuil en sluikstort moeten strenger aangepakt worden. We zetten acties op rond gedragsverandering en werken aan de versterking van de handhaving (camera’s, boetes, OVAM-handhavers, …).
- We versieren onze gemeente met duurzame bloemenpracht (narcissen, veldbloemen, …). Om de netheid van de kerkhoven te garanderen gaan we terug naar grasperken en stappen we af van de bloemenweide.
- Het kerkhof rond de kerk in Vlimmeren wordt ontgraven. Samen met de nabestaanden en de inwoners van Vimmeren wensen we te denken aan manieren om de omgeving rond de kerk van Vlimmeren te verfraaien en een andere invulling te geven.
- We onderzoeken subsidiemogelijkheden voor het omzetten van bebouwbaar gebied naar open ruimte (bv. park Tempelhof, Akkerbeek,…)
- We blijven ervoor zorgen dat onze gemeente bestand is tegen wateroverlast door in overleg te gaan met eigenaars, Fluvius en door onze eigen beken goed te onderhouden. De wijk Hoge Bergen verdient daarbij onze speciale aandacht.
- We zoeken een beloningsysteem om fietsverplaatsingen te motiveren en bekijken welke doelgroep we best bereiken.
- De straatnaamborden worden opgefrist, herschilderd of hersteld in een vaste regelmaat.
- We zoeken een manier om het bestrijden van ratten ook op privédomein mogelijk te maken.
- We onderzoeken een geschikte locatie voor de huisvesting van ambulance en Rode Kruis, rekening houdend met de nodige perimeter.
- De parken in het centrum worden verbonden tot één geheel met kansen voor jong en oud.
- We onderzoeken of er interesse is bij experten voor de opzet van een adviesraad mobiliteit, waarbij we, zoals in de Gecoro, advies vragen bij grote dossiers in dit thema. Bij de nodige interesse richten we zo’n adviesraad in of kantelen we de bevoegdheid in in de Gecoro
- Controle en handhaving voor drugs- en overlastproblematiek zijn nodig. De politie is daarbij onze partner. Zij moeten voldoende middelen en mogelijkheden krijgen.
- In afwachting van de ontsluiting van de nieuwe Dreef kijken we of we kunnen inzetten op minder vrachtverkeer in het centrum op kritieke momenten, we bekijken met de nodige partners daartoe of het invoeren van een charter werfverkeer hierbij kan helpen.
II Doelgroepenbeleid: jongeren, senioren, mensen in armoede, mensen met een beperking, …
- Het mentaal welzijn van onze jongeren is een belangrijk aandachtspunt. Daarbij willen we onder meer in samenwerking met de jeugdraad/gezondheidsraad en professionals regelmatig infosessies en/of workshops rond mentale veerkracht van jongeren organiseren en kijken hoe we outreachend kunnen werken.
- We realiseren een active gaming room in de sporthal.
- We stellen een actief plan op tegen verarming. We zetten in op een duidelijk opvangnet voor de JUISTE doelgroep.
- We organiseren activiteiten in de nabijheid voor alleenstaanden (outreachend).
- We realiseren open sport- en belevingsparken (inclusieve, toegankelijke ontmoetingsplaats om ook te sporten en te bewegen) in overeenstemming met het speelweefselplan (o.a. aan de verschillende sportclusters) met een hotspot voor jongeren aan de sportcluster ’t Beerke (bv. basket 3-3)
- Kansarme kinderen worden proactief toegeleid naar een vakantiewerking.
- We voorzien een leidraad voor verenigingen om voor elk kind een maximaal (fysieke en mentale) veilige omgeving (“Safe Space”) te garanderen.
- We brengen de G-sportverenigingen samen en proberen gezamenlijke evenementen op poten te zetten.
- We gaan aan de slag met de prioriteiten van de seniorenraad en proberen die zo goed mogelijk te realiseren (haalbaar en betaalbaar). We werken hiervoor samen met de raad en koppelen aan hen terug.
- We zorgen voor een indexatie van de subsidieverdeling jeugdverenigingen, wijkraad, sportverenigingen en cultuurverenigingen, zodat hun werking de nodige zuurstof krijgen.
- We bekijken hoe we het concept van deelwagens kunnen stimuleren en uitbreiden.
III Zorg en dienstverlening
- We organiseren activiteiten in het Lokaal Dienstencentrum (Boudewijnstraat) voor personen met specifieke zorgnoden en hun mantelzorgers. Zo kunnen ze samen bezig zijn en ervaringen delen met gelijkgestemden.
- We richten een natuurbegraafplaats in.
- We begeleiden verenigingen naar een locatie/opslagruimte die aan hun behoefte voldoet; we bekijken hierin de duurzaamheid, het multi-gebruik, de vergunbaarheid en de haalbaarheid.
- We bekijken de inrichting van Vlimmerlee in het kader van het traject Veerkrachtig Vlimmeren en werken concrete actiepunten mee uit.
- We zorgen voor burgernabijheid door regelmatig ontmoetingsmomenten te organiseren tussen beleid, ambtenaren en doelgroepen (ondernemers, middenstand, jeugd, boeren, jonge ouders, allochtonen, ouderen, werkzoekenden, personen met een beperking, …)
- We evalueren de bereikbaarheid van de loketdiensten en bekijken waar we naast vaste afspraken ook uren van vrije toegang kunnen voorzien.
- We blijven inzetten op dierenwelzijn en nemen het engagement om de problematiek van dierenmishandeling en de link met intrafamiliaal geweld in het beleidsplan dierenwelzijn te bekijken en dit actief op te volgen met stakeholders binnen de gemeente en Kordia (samenwerkingsverband Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout, Vosselaar) in een voortrekkersrol.
- We houden nauwe banden met de Eerstelijnszone Kempenland (via het bestuur) om het dreigende tekort aan (para-) medici op te vangen in ons dorp.
- We onderzoeken de haalbaarheid van een collectieve autonome dagopvang (CADO) in onze gemeente en streven daarin een maximale samenwerking met partners en een voldoende subsidiëring na.
- We organiseren een Halloweenrun en bekijken het concept van een overdekte kerstmarkt.
- We bekijken van welke diensten we een actor- dan wel een regierol willen opnemen.
IV Ondernemersklimaat
- We maken een charter voor ondernemen op in cocreatie met vertegenwoordigers van middenstand, horeca, ondernemend Beerse en Vlimmeren, de landbouwsector, … met een vastgelegd budget. Het resultaat moet een gebudgetteerd plan zijn met acties die het lokaal ondernemen stimuleren.
- We starten een traject “Veerkrachtige Buurten” op voor Den Hout, zoals we in Vlimmeren ook hebben gelopen om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid te verhogen.
- Een overlegstructuur voor landbouwers wordt opgezet om deze belangrijke sector een adviserende stem te geven in het beleid.
- We bekijken met de dienst omgeving hoe we tot een meer doelgerichte en efficiënte aanpak komen om in overleg grotere bouwprojecten sneller tot een goed einde te kunnen brengen. Ook voor gewone bouwaanvragen zetten we in op een kortere doorlooptijd en bekijken hoe we dit kunnen realiseren (bijvoorbeeld loketfunctie,..).
- We verankeren en versterken de traditie rond Kapellekensmarkt door in te zetten op de geschiedenis en de erfgoedwaarde van de markt en de kapel.
- We onderzoeken of we het kernwinkelgebied kunnen verkleinen om zo leegstand te voorkomen.